garden

Uge 21 / Indretning af haven

Set fra oven – indretning af haven

Vores have bestod mest af en stor græsplæne møbleret med buske og træer rundt i kanten men uden så meget action midt i plænen. Det kunne du godt få mere ud af, sagde en ven til mig. Jeg gik ellers og var lidt småstolt af min have, men det havde jeg altså ingen grund til kunne jeg forstå. I England havde jeg set et enkelt havedesign, som jeg rigtigt godt kunne lide. Det var på National Trustejendommen Smallhythe Place. Her havde man anlagt bedene langs en sti af græs, flankeret af hække på begge sider. Bedene var blandet med stauder og roser. Det enkle design giver en fornemmelse af længde i haven og rummer gode muligheder for at spadsere mellem og rundt om bedene for at opleve planterne. Se selv her:

31052010489 31052010490 31052010488

Foråret efter jeg havde besøgt Smallhythe Place i Sydengland lavede Søren og jeg selv en tegning over vores have og fik GartnerSteen til at grave staudebedene ud med en bobcat. Derefter plantede jeg dem til med forskellige former for grøntgødning for 27062010660at løsne og forbedre den stive lerjord.

Om efteråret i 2010 gravede vi planterne ned i jorden og satte en masse stauder. Hvis jeg skal være ærlig synes jeg ikke det hjalp det store, men hvem ved hvordan det ellers var gået. Det så kønt ud med kløver, lupin og hør men var temmeligt besværligt at hakke og arbejde ned i jorden inden plantning. Det følgende forår så det heller ikke særligt pænt ud, og jeg var faktisk lidt nedbøjet over al besværet foruden de mange penge det havde kostet at få anlagt bedene –  med så pauvert et resultat:

IMG_0142

Tomme bede foråret efter de blev anlagt

IMG_0149 IMG_0150 IMG_0148 Som man måske lige kan ane plantede vi en tjørnehæk langs det lange bed til højre, og Søren byggede en pergola for enden, som bare stod der; nøgen og trist. Men henad foråret i 2010 begyndte bedene så småt at vokse til:

IMG_0334 IMG_0409 IMG_0410

Og i juli måned samme år var det blevet virkeligt flot!:

garden

– og senere på året!

IMG_0489

Her fornemmer man lidt af Smallhythe Place. En bænk forenden af stien giver øjet noget at sigte efter og øger fornemmelsen af længde

IMG_5222

Fire år efter – taget i maj 2014

IMG_3847Det bagerste bed til venstre er afsat til grøntsager – i år det kartofler. I bedet til højre, bagerst står hovedparten af vores rabarber sammen med nogle sølle stikkelsbærbuske, som jeg skal have gjort noget ved. I det midterste lange bed til venstre er der plantet lavt foran og højt bagtil i gult, blåt, hvidt og lilla med hestemynte, pragtrøllike, hvid fredløs, hvide phlox, blå og gule iris, blå og violette geranium, lodden løvefod, vortemælk, hjortetrøst og helianthus. I det lange bed til højre står der alt muligt rodet – det bed har jeg ikke helt fået styr på men en lang kant af lodden løvefod og koreansk fjerbusk i baggrunden under æbletræet giver alligevel et flot udtryk.

IMG_5183

De gule iris kommer fra min første have på Frederiksberg

Det forreste bed til venstre er mit mest vellykkede. Det er holdt i røde og pink nuancer i en stor blanding, fra sart lyserød til dybrød, næsten sort. I midten står Rose de Rescht (ikke afbildet hed) som først i år er blevet rigtigt flot. Fuchsia digitalis får lov at så sig selv hvor de har lyst blandet med rosa hestemynte, pink kattehale, lyslilla natviol, katost, blåkant, sorte nelliker og meget andet. IMG_0575 IMG_0578