Om

HAVEN

For 15 år siden kom til jeg til at køre på planteskole, hvor jeg købte en rhodondendron og en lille pose topdressing til en klatrerose. Vi boede dengang på Frederiksberg i en villalejlighed og delte et lillebitte stykke forhave med en anden familie. Derefter begyndte jeg at interessere mig lidt for en stor klatrehortensia, som væltede ind i vores have fra naboens, og som jeg beskar med morderisk iver. Da vi flyttede fra lejligheden for ti år siden gravede jeg nogle irisknolde op og tog med mig (jeg har dem stadig). I vores hus i Valby fik vi en efter københavnske forhold stor have som var lidt forsømt. Der var rester af nogle gamle bede, som var rammet ind i nogle jernbanesveller, som sikkert havde været rustikt smarte i 70′erne, og rundt omkring fandt jeg buske og planter begravet, rester af gamle staudebede, der nu var gået i et med plænen og det almene, grønne virvar.

Jeg begyndte med at fælde et stort birketræ som tog aftensolen. Derefter gik det stærkt med saven – det kraftige nøddehegn i bunden af haven var næste offer for min germanske oprydningstrang, men de gjorde haven sumpet og smækfuld af myg. Anden sommer i huset begyndte jeg at eksperimentere med at så stolte kavalerer og var bristefærdig af stolthed, da det lykkedes. Jeg gravede en vinkel på det store staudebed og flyttede alt, hvad jeg havde fundet af pæne planter og buske i haven derover. Jeg plantede uden at tænke på størrelse, type og blomstringsperiode. Efter 7 år i huset og anlæggelse af mange nye staudebede sprang jeg ud i en nyttehave, hvor vi sæsonen igennem henter bjerge af frugt og grønt ind på forbavsende beskeden plads.

Igennem årene har jeg læst og lært og eksperimenteret mig frem og betragter nu mig selv som en ganske habil – omend lidt utålmodig – gartner. På mine rejser til Englands store haver har jeg opdaget, at der findes et globalt fællesskab af folk, der har samme dybe interesse for alt der gror som jeg. Det ER bare uendeligt interessant. Som efterkommer af en bondeslægt tror jeg interessen for at udvikle det lille stykke jord jeg ejer ligger indkodet i mine gener. Jeg tænker, planlægger og overvejer dagligt, hvordan haven skal udvikle sig. Det er en sindstilstand og ophører aldrig med at fascinere mig. På denne side vil jeg gerne dele mine oplevelser i haven med andre.

REJSER

Jeg rejser så ofte som budgettet tillader det, og ofte også når det ikke gør. Gennem websitet www.homeexchange.com har vi mulighed for at bytte vores hus til boliger i resten af verden. På den måde får jeg mulighed for at rejse langt mere, end jeg egentlig har råd til. Det har bragt os til på rundtur i Indien, på ski i Canada, til England, Schweiz, Ligurien i Italien, Paris, Stockholm, Öland og San Diego. Derudover rejser jeg ofte, når der er en kulturel begivenhed jeg ønsker at se og eventuelt skrive om, det kan være opera i Berlin, udstillinger, koncerter eller sportsbegivenheder i London, festivals i New York mm. I efteråret 2014 rejser jeg på rundtur i Iran. Jeg har været i Korea, Japan, Kina og Thailand, Egypten, Indien, Libanon, Marokko, Kenya og Tanzania men stadig er der jo så uendeligt meget mere at opleve i verden. Udlængsel er en lidelse, det er svært at blive kureret for.

SE MIT BUSINESS SITE

feat7