IMG_4971

Uge 16 / Forspiring

Forspiring – og jo, du orker!

Onsdag i påskeugen gik jeg amok i såjord og frø. Hvert år prøver jeg at beherske min trang til at rydde hylderne i IMG_4967frøkatalogerne og hvert år får jeg købt for meget som jeg bagefter ikke ved hvad jeg skal stille op med. Men måske 2014 bliver året hvor jeg får sået det hele og ikke mindre vigtigt – brugt det hele i haven bagefter. Når først frøene har spiret og man har oplevet magien ved det, kan man godt lidt miste interessen eller bare ikke have tid eller plads nok til at få spirerne afhærdet og plantet udenfor. Her til højre er det små kålplanter der var ude allerede efter én dag! Jeg bruger alt hvad jeg har ved hånden til at plante i. Gamle takeaway-bakker, plasticspande, bakken der har ligget hakkekød i m.m. Inden jeg sår gennemvæder jeg jorden. Nogle frø – f.eks. Petunia og valmuer – er nærmest usynlige og man får fornemmelsen af at man har betalt for en lille pose luft. Men paradoksalt nok er Petunia faktisk nogle af de letteste at få til at spire når først man har fundet frøene og fået dem over på såjorden. Jeg bruger spidsen af en tynd træpind eller en blyant – sætter spidsen til frøet og placerer det forsigtigt på jorden. Frøet følger med bare pinden er en smule fugtig.

Udenfor i højbedene såede jeg salat, radiser, rucola, spinat, to slags løg, to slags gulerødder direkte i jorden. Inden jeg såede gødede jeg med en håndfuld organisk benmel. Kasserne fik kompost fra bunken allerede i marts. Igen væder jeg jorden først og laver riller med de bare hænder. Så er det bare at drysse frøene i og dække med ca 1 cm. jord. klap og vand let så jorden falder på plads.
IMG_4969

Alt i alt brugte jeg seks timer på det, til gengæld har jeg mad i mange måneder. Det eneste der skal til for at lykkes med at så er rimelig fornuftig jord og vand. Alt lykkes med jord og vand. Jord og vand. Jord og vand.

De frø jeg har sået og forspiret i år er:

Grønlangkål
Persille
Spidskål
Broccoli
Radiser
Romainesalat
Spinat
Rucola
Rødløg/Hvide salatløg
Røde gulerødder
Almindelige gulerødder (en særlig art der skulle være modstandsdygtig ovf gulerodsfluen)
Ærter
Basilikum
Tomater

- og så er der alle sommerblomsterne, mere om dem senere