IMG_3847

Uge 19 / Rabarberrus

Rabarberrus!

Da vi flyttede ind i huset for 10 år siden stod der én gammel rabarber i et bed. For nogle år siden gravede jeg den op – det var en ordentlig slambert – og delte den i 5 dele som jeg placerede i et helt nyt bed vi havde gravet op. Nu har jeg så 5 nye store, flotte rabarberplanter OG den gamle plante overlevede på mirakuløs vis også og er nu lige så stor og flot som før. Selv små rester af roden i jorden vokser sig med tiden til en fuldt udviklet plante.

Man høster rabarber ved at trække roden fri af jorden. Det er synd at skære den fri eller brække den da den mest farverige og delikate del af stænglen sidder tættest mod jorden. Sådan her ser et friskt bundt ud med intakte ender.IMG_3974

Vi spiser rabarber nærmest hver dag fra først i maj til de skal hvile over højsommeren. Jeg er ikke så interesseret i lave mad, men jeg elsker at sylte bær, frugt mm. fra haven. Rabarberne bruger jeg i kompot, som man igen bruger på sin yoghurt, med flødeskum og makroner i trifli og i panna cotta.

Jeg skyller og snitter et stort bundt rabarber og skærer dem i mindre stykker, der fordeles i en bradepande med kornene fra en stang vanillie blandet med sukker. Rabarnerne skal overdrysses med ca. 300 gr. sukker og derefter i ovnen på 180 grader i 20 minutter, dækket af folie. Når tiden er gået linder man lidt på folien og checker at rabarberne er møre. Derefter tager man dem ud og lader dem stå og mørne færdigt i den varme saft. På glas eller i en skål og så i køleskabet. Jeg putter ikke non-oxalsyre i, – det gør jeg kun til rabarbersuppe og rabarbergrød. Her er min kompot og Sørens panna cotta.
IMG_3978

Jeg putter ikke non-oxalsyre i kompot og rabarber kager, fordi jeg synes det tager smagen. I rabarbersuppe og rabarbergrød putter jeg lidt i alene af den grund at jeg synes det bliver for generende med den lodne fornemmelse på tænderne. Opskrift på rabarbersuppe:

Jeg deler stænglerne og reserverer den ende som er rødest til grød. Den øvrige del af stænglen skærer jeg i mindre stykker og koger i ca. 2-3 liter vand tilsat citronskiver og en flækket vaniliestang. Når rabarberen er helt udkogt siger jeg den i et dørslag og hælder saften tilbage i gryden hvor jeg først nu tilsætter sukker og en anelse non-oxalpulver med rød farve. Suppen skal have en konsistens der er ikke er for vandig men endelig heller ikke for tyk. Derefter skal den afkøles og spises med en kugle vanilieis i midten. Det ser vildt flot ud og smager helt utroligt godt. Nedenfor kan man se suppegryden bagerst og gryden med grød forrest i billedet. Jeg bruger lidt af den kolde suppe til at jævne rabarbergrøden med.
IMG_4024