IMG_4915

Uge 12 / Kompostbunken

Kompostbunken

Efter 10 år som husejer er det først i år at jeg er lykkedes delvist med at lave min egen kompost.IMG_4912 Jeg har simpelthen ikke behandlet den ordentligt eller tilstrækkeligt konsekvent. I år lykkedes det dog at hente 3-4 store spande af fed, grov kompost ud af bunken som blev fordel i staudebedene og i højbedene. I staudebedene river jeg det let henover planterne, inden de bliver for høje. Jeg har tippet fra en gartner i Tivoli. I højbedene arbejder jeg komposten ned i jorden. Hvis man ikke har nok kompost, kan man hente det gratis i ubegrænsede mængder på den lokale genbrugsstation.

Nå, men tilbage til hvordan man får det til at lykkes med den sk… kompostbunke. Det er noget med at blande groft “brunt” materiale med tilsvarende mængder saftigt “grønt” materiale. Det brune er typisk grene og kviste, visne blade, æggebakker, papir, hø mm. Det grønne er ukrudt, theblade, æggeskaller, rester fra frugt og grøntsager. Jeg putter også kaffegrums i men ved ikke om det hører til brunt eller grønt. Bunken må hverken blive for våd eller for tør. Typisk bliver min let for tør og så må jeg vande. Derefter skal bunken vendes jævnligt for at sætte gang i nedbrydningsprocesserne. Kraftige stængler fra f.eks. grønkål skal enten udenom bunken eller mases først med en hammer. Tykke grene putter jeg slet ikke i. Nå, men vi får se hvordan bunken udvikler sig over sommerhalvåret. Her har jeg ihvertfald i færd med at vende den.IMG_4920

Det er et pænt komposthus ikke? Det har Søren bygget til mig efter en opskrift i Steven Bradleys bog: Guide til haven året rundt. Det er en virkelig fin håndbog.