IMG_3442

Svalbard i vinterferien

Svalbard

IMG_3440Det er for dyrt at tage på skiferie og 60.000 bonuspoint kunne forvandles til t/r billetter til Longyearbyen, Svalbard. Man har mange forestillinger om Arktis, går der isbjørne bag hver en bakke, er der koldt og mørkt og hvad er det for nogle mennesker der vælger at bosætte sig der? Man skal alligevel flyve 1.000 km over åbent hav fra det nordligste punkt i Norge før man rammer Svalbard. Da vi checkede ind på hotellet var den første instruks hvor vi måtte færdes uden ladt riffel på grund af isbjørne, så svaret på første spørgsmål er tilsyneladende JA. Der bor ca. 3.500 isbjørne på Svalbard ø-gruppen og ca. 2.500 mennesker, så isbjørnene er overtallige den dag de måtte sætte sig for at tage magten. Om vinteren jager de dog ude østpå ved iskanten så chancen (eller risikoen om man vil) for at se dem tæt på er meget lille om vinteren.

Og jo, vist er der koldt og mørkt men ikke nær så koldt som vi frygtede i februar hvor gennemsnitstemperaturen normalt ligger på -20 grader. Regn og tø havde dækket hele Longyearbyen i et forræderisk islag, og hotelsejlskibet man plejer at lade fryse inde i en fjord lå og duvede i havnen uden gæster. Solen bryder frem bag horisonten den 16. februar men længe inden bliver det lyst nogle timer om dagen, lyst uden sol altså. Det var nu meget rart med en smule lys til vores dagstur med hundeslæde -

IMG_3445

- og scootersafari til den russiske mineby Barentsburg. Pigerne var meget seje og fartglade, men jeg syntes ikke det var en udelt fornøjelse. Henover isen med 60-70 km i timen 80 kilometer ud i ødemarken og hjem igen. Jeg kunne ihvertfald mærke grænserne for min komfortzone – udefra!

IMG_3449

IMG_3451

På vejen hjem fik pigerne lov til selv at styre hver en snescooter, dog uden at jeg opdagede det før vi var fremme i Longyearbyen igen. De havde ræset afsted med høj fart i mørket, selvom de er en del år fra den lovpligtige aldersgrænse, og så vidt vides heller ikke har kørekort, et andet krav. Nu vil Ellen være arktisk guide.

Vi boede på Trappers Hotel, der er bygget op af gammelt drivtømmer og fyldt med skind fra diverse lokale dyr, herunder isbjørne. Ja, faktisk er der isbjørne allevegne, i de fleste butikker og selv i Brugsen! Efter lokal skik tager man støvlerne af og lægger eventuelle våben inden man går indenfor. Det var et rigtigt hyggeligt og stemningsfuldt hotel som jeg varmt kan anbefale. Og så er det meget praktisk direkte forbundet med byens mest hyggelige restaurant.

Og prisen? Der er ikke voldsomt meget konkurrence på Svalbard og udflugter med hundeslæde og snescooter er vældigt dyre. Lad os sige det sådan; vi kunne lige så godt være taget på skiferie men dét her var 100 gange sjovere.