P1020440_2

Haver og bølgende bakkedrag

Somerset

I sommeren 2011 havde vi igennem HomeExchange byttet os til et hus midt i en lille landsby i det landlige Somerset. Somerset er et lidt mere landligt hjørne af England, hvor man stadig dyrker jorden, og hvor landsbyerne ikke kun er befolket af rige bankers fra Londons City – til forskel fra f.eks. Kent, hvor der holder en Porsche eller Bentley i hver en indkørsel og hvor idyllen er næsten surrealistisk. Egnen er spækket med smukke National Trust ejendomme bl.a. det victorianske Tyntesfield og det Elizabethanske Montacute House foruden en række bevaringsværdige naturområder som Brean Down, det sted i verden hvor der er størst forskel på ebbe og flod, og Cheddar Gorge et klipperigt naturområde som man kan klatre op på og skue ud over hele egnen. Billedet ovenfor er taget ved Cheddar Gorge. Man kommer ingen vegne uden en bil, hvis man da ikke har lyst til at prøve at køre med gamle damptog f.eks. East Somerset Railway, som i dag har flere passagerer end da det i normal drift ca. 150.000 om året.

Overalt er landskabet er gennemskåret af smalle maleriske veje med højt krat og hække på begge sider. Det er god ide at have tid til at fare vild. Montacute House er bl.a. berømt for sine “wobbly hedges” – gigantiske takshække der er klippet og formet i en organisk, fabulerende form. Grundlæggeren af disse hække har anlagt hækken med et langsigtet perspektiv og ikke nødvendigvis for at se den i sin egen levetid. Det kan man være taknemmelig for i dag. Huset kan prale med at have det længste “long gallery” i noget engelsk country house. National Portrait Gallery udstiller nogle af deres pragtstykker fra Tudortiden i det 52 meter lange galleri, som i gamle dage blev brugt til motion og til at vise sine fornemme klæder frem for hinanden . P1020442_2 Tyntesfield blev bygget af en rig industrimagnat i den 19. århundrede. Det en gotisk fantasi komplet med egen kirke og en kæmpe “walled garden” i bunden af ejendommen, hvor der dyrkes stort set alle tænkelige afgrøder, sure og søde kirsebær, æbler, pærer og kvæder spalieret ud på det høje mure der giver læ og varme til alle afgrøderne i midten. I de gamle staldbygninger er der indrettet en stor restaurant, hvor man spiser udbyttet fra jorden.

P1020251 P1020245  P1020252_2

Lidt vestpå finder man det store naturområde Exmoor hvor der bor vilde ponyer. På vejen derud kan man køre i damptog forbi digteren Coleridges hus og tage et stop på Dunster Castle, endnu en National Trust ejendom hvis historie strækker sig tilbage til Normannernes tid.

P1020179 P1020169 P1020090

Nord for Exmoor ligger der to maleriske byer, Lynton og Lynmouth. Lynmouth er et lille fiskerleje som forbindes med Lynton med  et lille “tog”, der trækker gæster op af den dramatiske klippekyst på få minutter. Lynmouth er flere gange i historien blevet ramt af voldsomme oversvømmelser, men det tænkte vi ikke på da vi indtog rejsens bedste måltid på en lille kro, der kun får sine råvarer af lokale producenter. Ja, selv fiskeren der har fanget netop den fisk, den hummer eller de østers man har lyst til at spise har sit navn på menukortet.

P1020379_2

Østers fanget af en lokal fisker og oste fra lokale gårde

P1020185

Udsigt fra Dunster Castle

P1020386_2

Lynton Lynmouth Railway

Nu er man faktisk ikke længere i Somerset men i det nordlige Devon. Exmoor ligger nord for Dartmoor, et andet stort naturområde. I begge naturparker kan man leje heste uanset erfaring og ridekundskaber. Vores piger var på en heldagstur ude i den vilde natur og elskede det.

P1020219

Typisk landbrugsejendom

P1020398_2

Den lille robuste Exmoorpony kan bære voksne mennesker op til 80 kg.